Öne Çıkanlar Doktorderki Mobil Sağlık Danışmanlığı Güz Dönemi AÖF sınavları prof. dr. ahmet akgül kişniş yağı gelişim

Asitli içeceklerin bu zararlarının farkında mısınız?
loading...
Fastfood sektörünün yaygınlaşmasıyla özellikle hayatımızda çok daha fazla yer almaya başlayan gazlı içecekler aslında hiç de masum değil. İnanılmaz pazarlama stratejileriyle birlikte sanki Ramazan ayının geleneksel içeceğiymiş gibi dahi gösterilen asitli içeceklerin zararları saymakla bitmiyor.


Midede gösterdiği etkilerin benzerlerini asitli içecekler bağırsaklarda da gösteriyor. Bağırsak iltihabı ve kolon kanseri riskini ciddi anlamda yükseltiyor.Asitli içeceklerin içerdiği fosfat miktarı tam anlamıyla rekor seviyede. İşte bu yüzden düzenli olarak bu içecekleri tüketen normal bir insanın, ilerleyen yaşlarda kemik erimesi rahatsızlığı yaşamaması inanılması zor bir durum

Asitli içeceklerde bulunan sodyum benzoat astıma davetiye çıkaran bir numaralı madde. Sodyum benzoat aynı zamanda egzama oluşumunu da tetikliyor.

Herhangi bir gazlı içecek içmemizin ardından 20 dakika içerisinde vücudunuz normalde olması gerekenden tam 7 kat daha fazla insülün salgılıyor. Ancak yine bu içeceklerde bulunan diğer etken maddeler bunu dengeliyor. Buna karşın sürekli kullanımda diyabet, yani şeker hastalığı kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkıyor.



Asitli içeceklerde bulunan fosforik asit böbrek taşı oluşumuna neden oluyor ve böbrek yetmezliğinin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.

Asitli içeceklerin tamamında bulunan yoğun asit dişleri çürütüyor ve ağız kokusuna neden oluyor.

Asitli içeceklerin genel olarak kutularda ve plastik şişelerde satıldığı malumumuz. Bu kutular ve plastik şişeler yoğun bir biçimde Bisefanol A maddesi içeriyor. Bu maddenin en büyük etkisi östrojen hormonlarını harekete geçirmesi. Bu durum erkeklerde büyük sorunlara yol açarken, kadınlarda da meme kanseri riskini yükseltiyor.



Asitli içeceklerde yoğun bir biçimde bulunan asit, midenin kendi enzimlerini sağlıklı bir şekilde salgılamasının önüne geçiyor. Gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarıyor.

Asitli içeceklerin içinde bol miktarda bulunan ve bu içeceklere şekerli bir tat veren mısır şurubu hem diyabete yol açıyor, hem de kalp krizi riskinizi ciddi manada yükseltiyor.

Asitli içecekler beynin dopamin salgılamasına sebep oluyor. Bu da beyninizin, kokain kullanan bir kişiyle benzer tepkileri vermesine yol açıyor. Çevrenizde bu tip içecekleri “İçmeden duramıyorum” diyen kişiler mutlaka görmüşsünüzdür. İşte bunun sebebi bir anlamda bu dopamin etkisi. Bunun yanında asitli içeceklerin depresyona davetiye çıkardıkları ve uzun vadeli kullanımda beyin fonksiyonlarını yavaşlattıkları da biliniyor.
loading...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.