Beslenme Uzmanı Dilara Koçak: En Sağlıklı Olanı Türk Kahvaltısı
Kilo kaybı için kahvaltının çok önemli olduğunu defalarca duyduk. Kahvaltının kilo vermeyi desteklediği konusunda pek çok araştırma var. Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, “Benim gözlemlerim de kesinlikle bu yönde. Kahvaltı yapanlar her zaman daha formda” diyor.
Kahvaltı yapmayanların gece yemek yeme alışkanlığı çok daha yüksek. Aslında bu kendini tekrar eden bir kısır döngü, çünkü sabah ve öğle yemeği dengeli olmazsa akşam yemeği sonrası kan şekerindeki dalgalanmalar, gece açlığı ve atıştırmayı tetikliyor. Gece ve akşam ihtiyaç fazlası yemek yiyen birey dayanabildiği kadar aç geziyor ancak akşam yine aynı döngü başlıyor. Maalesef bu durum kilo alma ve yağlanma ile sonuçlanıyor. Kahvaltı yapmak ve kahvaltıda mutlaka bir protein olması metabolizmanın hızlanmasına ve kasların korunmasına da yardımcıdır. Yapılan bir çalışmada kahvaltı hariç öğünlerinde eşit protein tüketen kişiler incelendiğinde kahvaltıda protein tüketenlerin kahvaltıda daha az protein alanlara göre yüzde 25 daha fazla kas artışı görülmüştür. Amerikan kalp derneğinin yayınladığı Harvard üniversitesindeki uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmada 16 yıl boyunca 26. 902 sağlık çalışanı takip edilmiştir. Sabah kahvaltısı yapmayanlarda kalp krizi ve kalp hastalıkları riskinin düzenli kahvaltı yapanlara göre yüzde 27 daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Yulaf ezmesini kullanın
Pratik ve lezzetli yulaf kahvaltısı; yulaf ezmesi, probiyotik yoğurt, kuru üzüm, badem, tarçın, mevsime göre nar veya ananas ile denemelisiniz.
Yumurta ile gün boyu tok hissedin
Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein. Aynı zamanda uzun süre tok tutucu etkiye sahip. Hafta sonu yumurtayı daha rahat tüketebiliyoruz. Yumurta salatası da hazırlayabiliriz.
Pratik kahvaltı
Kendinizi aç hissetmediğiniz ve kahvaltı için yeterli vaktiniz olmadığı zaman meyve ile ceviz, meyve ile süt iyi ve pratik bir kahvaltı olacaktır.
Kefiri unutmayın
Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsak duvarının zararlı maddelerden korur ve bağırsak geçirgenliğini azaltır. İshali tedavi eder.
Klasik kahvaltı severiz
Peynir, ekmek, zeytinden oluşan klasik kahvaltı severiz. Ek olarak taze kıyılmış nane, maydanoz da olmalı.

Geleneksel kahvaltı
Çay kokusu ile güne başlayıp geleneksel kahvaltıdan vazgeçemeyenler için 2 dilim peynir, 2 dilim ekmek, nane domates, salatalık, 4-5 zeytin önemli.

Bol proteinli kahvaltı
Anne sütünden sonraki en değerli protein kaynağı yumurta ile omega 3 kaynağı cevizin uyumu, 2 yumurta, domates, salatalık, 1 dilim ekmek, 3 ceviz
Yüksek lifli vitaminli
Lif ve vitamin alacağınız bir seçim, 2-3 yemek kaşığı yulaf, 1 yk tahıllı gevrek,1 yk Ruşeym , 1 bardak süt, 1 taze meyve.
Hızlı kahvaltı
Sabah geç kalanlar için en hızlı seçimlerden birisi hem de dengeli 1 bardak süt, 1 taze meyve, 10 fındık.
Sokakta kahvaltı
Evde kahvaltı edemeyenler için yarım simit, 2 dilim peynir.

Pratik kahvaltı
Masaya oturmayan pratik ve hızlı kahvaltı isteyenler için 1 tost, domates, salatalık yeterli.
ÜLKELERİN KAHVALTILARI
FRANSA
Kruvasan ve Kahve: Protein açısından yetersiz görünüyor. Fransızlar diğer öğünlerinde peyniri çok tükettikleri için kahvenin süt ile içilmesi protein desteği olabilir. (399-350 kalori)
AMERİKA
Pancake(krep) ile marmelat veya şekerli müsli ile süt veya Bacon ve yumurta: Maalesef tüm seçimler yağlı ve şekerli ancak scrambled egg (çırpılmış yumurta) veya yulaf meyve süt olarak değiştirilebiliyor. (450-500 kalori)
İNGİLTERE
Yumurta, domuz pastırması, kızarmış domates, pişmiş fasulye, siyah puding ve yanında tabii ki çay. Hayvansal protein açısından oldukça yüklü bir öğün aynı anda böyle bir tabağı tüketmek yerine seçimler günlere dağıtılabilir. (300-350 kalori)
TÜRKİYE
Peynir, zeytin, simit, domates, salatalık, bal, yumurta klasik bir kahvaltı tabağı dengeli. Ancak çeşitlilik yaratmak daha doğru çünkü günlük tuz ihtiyacımızın neredeyse tamamı bu tabak ile dolmuş oluyor. (400-450 kalori)
Kahvaltıda yumurta açlığı önler
Yeni kilo verme stretejisi olarak kahvaltıda aldığınız proteinin miktarını değil, çeşidini değiştirin. Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein olmakla birlikte son yapılan çalışmalar sabah kahvaltıda yumurta yemenin kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu göstermiştir.
SABAH TOKLUĞU İÇİN LEZZETLİ VE PRATİK TARİFLERİ;
Mantarlı Pazılı/ıspanaklı omlet tarifi
1 yumurta, tuz- karabiber-kekik ilavesi yapılarak iyice çırpılır. Üzerine peynir eklenip karıştırılır. Pazı yaprakları ve mantarlar temizlenip doğranır. Yağ ile 2 dakika kadar sotelenir. Çırpılmış olan karışım pazı ve mantarların üstüne dökülüp, 5-10 dakika kadar pişirilir.
Diyet Menemen
Yumurtalar çırpılır. Tuz, karabiber eklenir. Domates ve biberler doğranır. Önce biber daha sonra domates eklenip, yağ ile 2 dakika kadar sotelenir. Çırpılmış olan karışım da ilave edilip, 5-10 dakika kadar sürekli karıştırılarak pişirilir.
Çılbır
1 tam yumurta, 1 tatlı kaşığı sirke, kırmızı biber, tuz, karabiber Derin bir kapta su kaynatılır ve içine sirke ve tuz eklenir üzerine yumurta kırılır (sarısının dağılmamasına dikkat edilmeli) ve pişince sudan alınıp, üzerine pul biber ve karabiber eklenir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.